CO JE CHITOSAN
Původ chitosanu
V sedmdesátých letech bylo v řadě zemí zakázáno házet tisíce tun schránek korýšů zpět do moře, a proto se hledaly cesty k jejich dalšímu využití. Schránky krabů, raků, mušlí, ale i houby a krovky hmyzu jsou zdrojem chitinu. Z chitinu se získává polysacharid chitosan.
Již před 100 lety objevili Japonci mohutné vazebné schopnosti chitosanu a úspěšně toho využívají ve všech odvětvích průmyslu i v medicíně.
Unikátní druh vlákniny
Chitosan patří mezi vlákniny. Chitosan je nevstřebatelný polysacharid s kladným nábojem, který je příčinou jeho mohutné vazebné schopnosti. Chitosan má schopnost z přijaté potravy odstraňovat tuky. Naváže je na sebe, a to čtyř až šestinásobek své váhy a odstraní je ze zažívacího traktu dříve, než jsou zpracovány a uloženy. Tuky ze stravy se tedy neukládají, jsou odváděny stolicí z těla ven.
Kromě tuku na sebe váže i žlučové kyseliny, které vznikají v játrech přeměnou cholesterolu. Jsou-li tedy ve větší míře z těla odstraněny, pak se větší množství cholesterolu spotřebuje na jejich doplnění a tím hladina cholesterolu v krvi klesá.